Opbrengst producten 2007 - Kenia : 100.000,- euro voor het Liliane Fonds

De trots straalt van hun gezichten. En ze hebben alle reden om trots te zijn, de Maasaikinderen die Monique Velzeboer in het voorjaar van 2006 in de savanne van Kenia fotografeerde. Ze behoren tot een stam die wereldwijd tot de verbeelding spreekt, ze dragen de schitterende traditionele kledij van hun volk én ze zijn stuk voor stuk heel bijzonder. Deze kinderen speelden de hoofdrol in de kalender en agenda voor 2007, die Monique Velzeboer samen met Erma Rotteveel (Windkracht-10) maakte.

De opbrengst van de Maasai-kalender, agenda en kerstkaarten is een groot succes geworden. Het Liliane Fonds heeft uit handen van de Monique Velzeboer Foundation een cheque in ontvangst kunnen nemen ter waarde van 100.000 euro. Dit was de netto-opbrengst, verdubbeld door de Nationale Postcodeloterij.
Fotografe Monique Velzeboer bracht samen met artdirector Erma Rotteveel en Libelle columniste Wieke Biesheuvel een bezoek aan de Maasai. Velzeboer portretteerde daar de kinderen voor de agenda, kalender en kaarten. De droogte in Kenia van eind 2005 tot ver in 2006 was erger dan ooit. Toen deze ploeg er in het zuiden met de kinderen werkten, had het inmiddels iets geregend. Er lag weer een groen waasje over het land. Maar honger was er nog steeds. Veel Maasai hebben bijna al hun vee verloren. Voor wie ook nog een kind met een handicap te verzorgen heeft, wordt het leven erg ingewikkeld en revalidatie is allerminst vanzelfsprekend. De kinderen die Monique Velzeboer fotografeerde, hebben geluk: hun familie wilde wél meewerken aan hun revalidatie en ze kregen steun van het Liliane Fonds. In samenwerking met locale contactpersonen (mediators) geeft het Liliane Fonds kinderen met een handicap rechtstreekse hulp op maat bij hun medische en sociale revalidatie: een kind krijgt precies datgene wat het in zijn omstandigheden nodig heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en om nu en later als volwassene mee te tellen en mee te doen in de samenleving.
Hoe bijzonder de door Monique Velzeboer geportretteerde Maasaikinderen zijn, wordt nog duidelijker door de teksten die Wieke Biesheuvel bij de foto’s schreef. Zij vergezelde Monique Velzeboer en Erma Rotteveel op de reis naar Kenia. Wilt u meer lezen hierover: moniquevelzeboerfoundation.nl en lilianefonds.nl


10 jaar kalenders